Romana English
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo. Realizat cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei, acest eveniment anual premiază valorile cinematografiei româneşti actuale.


Regulament


PREMIILE GOPO

REGULAMENT 2011

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc / Romanian Film Promotion (APFR) va organiza anual, în cursul lunii martie, Premiile Gopo (numite în onoarea reputatului cineast român, al cărui faimos omuleţ va da forma trofeelor evenimentului), pentru a recompensa cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precedent şi în încercarea de a promova valorile domeniului cinematografic în rândul unui public cât mai larg.

Articolul 1

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie ales de APFR şi compus din 11 profesionişti ai domeniului (6 critici de film şi 5 membri reprezentând diverse bresle ale industriei de film - regizori, producători, actori, directori de imagine, scenografi ş.a) şi vor fi anunţate cu cel puţin o lună înaintea Galei de decernare a Premiilor.

Articolul 2

Se va decerna câte un Premiu Gopo pentru următoarele categorii:

• Cel mai bun film de lung metraj

• Cel mai bun regizor (film de lung metraj)

• Cel mai bun scenariu (film de lung metraj ficţiune)

• Cel mai bun actor într-un rol principal (film de lung metraj ficţiune)

• Cea mai bună actriţă într-un rol principal (film de lung metraj ficţiune)

• Cel mai bun actor într-un rol secundar (film de lung metraj ficţiune)

• Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (film de lung metraj ficţiune)

• Cea mai bună muzică originală  (film de lung metraj ficţiune, documentar)

• Cea mai bună imagine  (film de lung metraj)

• Cel mai bun montaj  (film de lung metraj)

• Cel mai bun sunet (film de lung metraj)

• Cea mai bună scenografie (film de lung metraj ficţiune)

• Cele mai bune costume (film de lung metraj ficţiune)

• Cel mai bun machiaj şi coafură (film de lung metraj ficţiune)

• Cel mai bun film de debut de lung metraj (ficţiune)

• Cel mai bun film documentar

• Cel mai bun scurtmetraj

• Premiul “Tânără Speranţă”

• Premiul Publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în anul difuzării)

• Cel mai bun film european (dintre cele distribuite în România în anul precedent)

• Premiul pentru întreaga activitate (acordat unei personalităţi din cinematografia română)

• Premiul pentru întreaga carieră (acordat unei personalităţi din cinematografia română)

• Premii speciale

 

Articolul 3

1. Nominalizările sunt în număr de 5 pentru fiecare categorie, numărul putând fi redus în funcţie de decizia juriului de preselecţie, dar fără a scădea sub numărul de 3 pentru fiecare categorie.

2. Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească. Se consideră participare majoritar românească fie participare financiară majoritar românească, fie participare artistică și tehnică majoritar românească, în conformitate cu Legea cinematografiei: Film românesc - filmul realizat cu participare artistică şi tehnică preponderent românească, potrivit criteriilor prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta ordonanţă, respectate şi de regulamentul emis pe baza şi pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe, denumit în continuare regulament; Conform anexei nr.2 a Legii cinematografiei, filmul trebuie sa întrunească minimum 65 de puncte, dintr-un total de 100.

3. Sintagma „film de lung metraj” desemnează filmele de ficţiune şi documentarele care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică.

4. Filmele documentare româneşti realizate în cursul anului precedent (sau cel mult cu doi ani înainte), care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV, în cadrul unor proiecţii speciale sau în circuitul festivalier (naţional şi internaţional) în cursul anului calendaristic precedent sunt eligibile pentru nominalizare exclusiv la categoria film documentar. Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

5. În categoria scurtmetraj sunt incluse toate producţiile româneşti cu o durată mai mică de 60 de minute, realizate în cursul anului precedent (sau cu cel mult doi ani inainte). Sunt eligibile filmele de scurt metraj care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în circuitul festivalier (naţional şi internaţional) în cursul anului calendaristic precedent.

6. Pentru categoriile ce recompensează o persoană fizică sunt luate în considerare doar participările la realizarea unor filme de lung metraj eligibile pentru ediţia în curs a Premiilor Gopo, conform definiţiei de la pct. 3.

7. O persoană fizică nu poate fi nominalizată decât o singură dată în cadrul aceleiaşi categorii.

8. Pentru categoria “Cel mai bun film european” (lung metraj) sunt luate în considerare toate producţiile majoritar europene distribuite în România în cursul anului precedent.

Articolul 4

1. Cu excepţia “Premiului pentru întreaga activitate”, “Premiului pentru întreaga carieră”, a Premiilor Speciale si a Premiului Publicului, câştigătorii la toate celelalte categorii vor fi votaţi din rândul nominalizaţilor de către profesioniştii activi din industria locală de film (regizori, producători, actori, critici, distribuitori etc.) prin vot secret, trimis fie prin poştă, fie online, către firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers.

2. Numărătoarea voturilor va fi asigurată de aceeaşi firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, care va comunica rezultatele in plic inchis, numai în seara Galei de decernare a Premiilor.

3. APFR îşi rezervă dreptul de a retrage posibilitatea de a vota acelor profesionişti care, timp de trei ediţii conssecutive, nu îşi exercită sarcina de votant, deşi şi-au asumat în prealabil acest rol.

4. În cazul în care există o egalitate de voturi la oricare din categoriile Premiilor Gopo, departajarea câştigătorului va fi făcută în funcţie de votul secret exprimat de membrii Juriului de nominalizări, în cadrul etapei de vot a nominalizărilor.

Articolul 5

În vederea nominalizărilor, APFR va pune la dispoziţia juriului listele complete ale tuturor producţiilor eligibile pentru fiecare dintre categorii, precum şi filmele respective, pe suport DVD. De asemenea, APFR va pune la dispoziţia juriului, pentru a desemna nominalizările la categoria „Cel mai bun film european”, lista completă a filmelor eligibile.

Articolul 6

1. Un actor poate fi nominalizat atât la categoria “Cel mai bun actor”/ “Cea mai bună actriţă” (în rol principal sau secundar) cât şi la categoria “Tânără Speranţă”.

2. Un actor sau o actriţă pot avea nominalizări atât pentru rol principal, cât şi secundar, dar în filme diferite. Dacă acelaşi actor/regizor/tehnician primeşte mai multe voturi, in faza de jurizare a nominalizărilor, pentru participarea sa la diverse filme (în cadrul aceleiaşi categorii), va fi aleasă creaţia sa care a primit cele mai multe voturi în cadrul categoriei respective.

3. În cazul categoriei “Cel mai bun sunet” sunt eligibili maxim 5 tehnicieni/film intre cei nominalizati fiind obligatoriu să se regăsească următorii: autor coloană sonoră, sunetist filmare, autor mixaj film, editor sunet.

4. Filmele nominalizate la categoria “Cel mai bun film de debut de lung metraj” pot fi luate în considerare pentru toate celelalte categorii de lung metraj, inclusiv categoriile “Cel mai bun film de lung metraj” şi “Cel mai bun regizor” .

5. Regizorii filmelor de debut în lung metraj ficţiune nu pot fi luaţi în considerare pentru categoria “Tânără speranţă”. 

Articolul 7

În cazul unei opere recompensate pentru oricare categorie a Premiilor, fiecare dintre semnatarii prezenţi pe generic în dreptul categoriei respective va primi câte un trofeu Gopo.

 

 

Articolul 8

Trofeul Gopo şi suma alocată câştigării acestui premiu pentru “Cel mai bun film de lung metraj” vor fi acordate producătorului delegat al filmului (reprezentând producătorul majoritar), trofele Gopo pentru “Cel mai bun film de scurt metraj”, respectiv “Cel mai bun documentar”, vor fi acordate atât producătorului, cât şi regizorului, suma alocată câştigării premiului urmând să fie împărţită în mod egal între producător şi regizor. Trofeul Gopo pentru categoria “Cel mai bun film de debut de lung metraj” va fi acordat regizorului, suma alocată acestui premiu urmînd să fie împărţită în mod egal între regizor si producător.

Articolul 9

1. În cazul filmelor nominalizate la categoriile Cel mai bun film documentar şi Cel mai bun film de scurt metraj vor fi realizate copii DVD, în vederea vizionării şi jurizării filmelor de către profesioniştii votanţi ai Premiilor Gopo. În funcţie de acordul scris al caselor de producţie cu privire la multiplicarea DVD-urilor conţinând filmele lor, vor fi realizate copii DVD şi pentru filmele de lung-metraj nominalizate la celelalte categorii.

Copiile DVD vor fi protejate împotriva pirateriei şi inscripţionate cu textul "Exclusiv pentru jurizarea Premiilor Gopo 2011", reluat la intervale de 10 minute.

2. În cazul filmelor nominalizate la categoria Cel mai bun film de lung metraj, care nu au primit acordul scris din partea caselor de producţie pentru a fi distribuite votanţilor in copii DVD, APFR va organiza o serie de proiecţii speciale pentru profesioniştii votanţi ai Premiilor Gopo.