Romana English
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo. Realizat cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei, acest eveniment anual premiază valorile cinematografiei româneşti actuale.


25 februarie 2009

Gopo îl premiază pe Marin Moraru 

Gala Premiilor Gopo onorează în 2009 personalitatea unuia dintre cei mai importanţi actori români ai ultimilor decenii: Marin Moraru, interpretul memorabilelor roluri din Operaţiunea „Monstrul”, Cuibul de viespi, Faleze de nisip sau Profetul, aurul şi ardelenii, va urca pe 2 martie pe scena de la Fratelli Studios pentru a primi Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

 

Pe parcursul prodigioasei sale cariere sale în filmul artistic, începute în 1966 cu Haiducii, în regia „clasicului” Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat în 24 de lung metraje, cel mai recent dintre acestea fiind Amen, al celebrului regizor francez Costa Gavras. Alături de Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Radu Beligan, ultimii doi fiind colegii săi de la Teatrul Naţional, al cărui Societar de Onoare este din 2002, e considerat unul dintre cei mai mari actori români în viaţă. Născut pe 31 ianuarie 1937 la Bucureşti, Moraru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Capitală în 1961.

 

Înainte de debutul în filmul de lung metraj, a fost actor al Teatrului Tineretului (1961-1964). Imediat după apariţia în Haiducii, unde juca alături de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Finteşteanu, Alexandru Giugaru şi tinerii – pe atunci – Amza Pellea şi Colea Răutu,  Moraru avea să fie distribuit în Un film cu o fată fermecătoare (1966), pelicula lui Lucian Bratu în care apăreau Ştefan Iordache, Margareta Pâslaru sau Ileana Stana Ionescu. În următorii doi ani, el va mai apărea în Maiorul şi moartea (1967), dar şi în sequel-ul Răzbunarea haiducilor (1968).

 

Marin Moraru cunoaşte consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 şi 1980, când este distribuit în roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul şi sălbaticii, Operaţiunea „Monstrul”), Dan Piţa (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi).

 

După câţiva ani la Teatrul de Comedie şi la Teatrul Bulandra, Marin Moraru ajunge în 1971 la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde joacă şi astăzi. În 1974, se întoarce în IATC pentru şase ani de carieră universitară, pe care o abandonează în 1980 pentru a se dedica în totalitate rolurilor de la Teatrul Naţional şi de pe marele ecran.

 

Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră reprezintă recunoaşterea legitimă pe care lumea filmului din România o acordă contribuţiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor patru decenii de cinematograf autohton.