Romana English
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo. Realizat cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei, acest eveniment anual premiază valorile cinematografiei româneşti actuale.


3 martie 2009

Restul e tăcere câştigă nouă statuete la Gala Premiilor Gopo 2009O Gală senzaţională, emoţionantă şi surprinzătoare, animată de prezenţa gazdei show-ului, Maria Dinulescu. De asta au avut parte invitaţii din industria filmului şi audiovizualului, împreună cu jurnaliştii acreditaţi, prezenţi în seara de 2 martie la Fratelli Studios pentru a asista la decernarea Premiilor Gopo – Premiile Industriei de Film din România.

 

Restul e tăcere şi Boogie şi-au confirmat statul de favoriţi ai celei de-a treia ediţii a Premiilor, filmul lui Nae Caranfil adjudecându-şi nu mai puţin de 9 statuete Gopo, printre care se numără pentru Cel mai bun film, înmânat de ministrul Culturii, Theodor Paleologu, producătorului Cristian Comeagă, şi Cel mai bun scenariu, oferit de Ursus şi primit de Nae Caranfil din mâinile lui Mihai Bârsan, reprezentantul Ursus, şi ale Ozanei Oancea, actriţa care joacă rolul principal în primul film semnat Răzvan Rădulescu, Felicia înainte de toate. Compozitorul francez Laurent Couson, autorul coloanei sonore a filmului regizat de Caranfil, a cucerit trofeul pentru Cea mai bună muzică originală, înmânat de Bianca Brad. Couson este primul francez care cucereşte un trofeu Gopo la o categorie competitivă.

 

Boogie a cucerit 4 Premii Gopo la categorii importante: actorii Anamaria Marinca (Gopo pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal) şi Mimi Brănescu (Cel mai bun actor într-un rol secundar) şi regizorul Radu Muntean (Cea mai bună regie) au urcat, pe rând, pe scenă pentru a-şi primi trofeele. Dragoş Bucur, câştigătorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, a fost unul dintre marii absenţi ai serii, Radu Muntean primind statueta din mâinile actorilor Irina Movilă şi Tibor Palffy, interpretul rolului de senzaţie din Katalin Varga.

 

Momentele dedicate Elisabetei Bostan, premiată cu Gopo pentru Întreaga Activitate, şi lui Marin Moraru, distins cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, au emoţionat audienţa, care a aplaudat minute în şir prezenţa celor doi pe scena Galei. Elisabeta Bostan, invitată pe scenă de actorii Medeea Marinescu şi Dan Bordeianu, a mulţumit tuturor generaţiilor de actori şi studenţi, dar şi profesorilor săi, şi a subliniat importanţa supravieţuirii filmului românesc pentru copii. Actriţa Oana Pellea l-a prezentat pe Marin Moraru, vorbind despre primele amintiri care o leagă de marele actor, coleg de generaţie şi bun prieten cu Amza Pellea.

 

Un alt moment emoţionant a fost cel al Premiului Special acordat unui tehnician, inginerul de sunet Andrei Pap fiind cel răsplătit cu trofeul Gopo la această ediţie. Într-un scurt montaj, actorul Mircea Diaconu şi regizorii Titus Muntean şi Nicolae Mărgineanu au vorbit despre colaborarea cu Andrei Pap şi personalitatea cu totul distinctă a acestuia, iar statueta a fost înmânată de Horea Murgu, vizibil emoţionat de întâlnirea cu Andrei Pap pe scena Galei Premiilor Gopo.

 

Momentul cu cea mai mare încărcătură emoţională din cadrul Galei a fost, însă, fără îndoială, cel dedicat profesioniştilor pe care lumea filmului i-a pierdut în 2009, apariţia numelui lui Ştefan Iordache pe ecrane fiind aclamată minute în şir în sala de la Fratelli Studios.

 

Nici Nunta mută, nici Cocoşul decapitat nu au plecat cu mâna goală de la Premiile Gopo: Dana Roşeanu şi Ioana Ioniţă (Nunta mută) au fost votate de profesioniştii din industria de film din România performerele anului la categoria machiaj şi coafură, în vreme ce regizorul Radu Gabrea (Cocoşul decapitat), absent de la decernare, a primit Premiul Special Cotidianul pentru cea mai bună ecranizare, înmânat de redactorul-şef al publicaţiei, Adrian Ursu, actriţei Victoria Cociaş.

Premiul Publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2008 a fost acordat peliculei Supravieţuitorul, regizorul Sergiu Nicolaescu declarându-se "onorat" de distincţia primită din partea spectatorilor români şi regretând că, deşi a fost prezent la mai bine de jumătate din Gală, a fost nevoit să părăsească sala din motive de sănătate înainte de înmânarea statuetei sale.

Pentru a doua oară în istoria de trei ediţii a Galei Premiilor Gopo, premiul pentru Cel mai bun scurt metraj a mers la Radu Jude: producţia HiFilm Alexandra a fost filmul care i-a convins pe majoritatea votanţilor că merită să fie răsplătit cu o statuetă Gopo. Deşi nu a ajuns la Gală, Thomas Ciulei şi-a adjudecat primul Gopo din carieră, filmul său multi-premiat Podul de flori fiind ales Cel mai bun documentar românesc lansat în 2008.

 

Jiri Menzel se află şi el, de aseară, în palmaresul Premiilor Gopo, pelicula În slujba regelui Angliei / I Served the King of England (Cehia-Slovacia, 2006) fiind aleasă Cel mai bun film european distriubuit pe marile ecrane din România în 2008. Ca de obicei, trofeul a fost înmânat distribuitorului român al lung metrajului, MediaPro Distribution.

 

Cei prezenţi în sală au putut urmări secvenţe în premieră din filmele româneşti programate pentru lansare pe ecrane în 2009, printre care se numără mult-aşteptatele Cea mai fericită fată din lume (r. Radu Jude), Katalin Varga (r. Peter Strickland), Felicia înainte de toate (r. Răzvan Rădulescu), Weekend cu mama (r. Stere Gulea), Pac esti mort! (r. Dan Chişu) sau Tatăl fantomă (r. Lucian Georgescu).

 

La fel ca în fiecare an, statuetele au fost realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu, muzica şi montajul Galei au fost concepute de Mihai Dobre – DJ Haute Coulture, iar textele Mariei Dinulescu, ale înmânătorilor şi ale „vocii” Galei, Johann Pohrib, au fost scrise de Iulia Rugină şi Ana Agopian. Scenografia Galei a fost realizată de Dragoş Buhagiar, Multimedia Film şi Umber Cinema, iar secvenţele de grafică şi animaţie au fost concepute de Studioset.


Cele mai reuşite momente din Gala Premiilor Gopo vor putea fi urmărite la televizor sâmbătă, 7 martie, la ora 23:15, pe Realitatea TV.

 

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Fratelli Studios.

 

Cea de-a treia ediţie a Premiilor Gopo nu ar fi avut loc dacă organizatorilor nu li s-ar fi alăturat sponsorii şi partenerii cărora le mulţumeşte şi pe care îi aşteaptă alături şi la ediţia următoare:


Sponsori: Ursus, Murfatlar, Dacia, Santal, Radisson SAS

Partener: Babel Communications

Premiile Gopo sunt susţinute de Realitatea TV, Radio Guerilla şi Cărtureşti

Parteneri media: Cotidianul, 24 FUN, Tabu, Ring, Observator Cultural, HBO, Monopoly TV, Zoom Media, Boom Advertising, NewsIn Mobile, Cineuropa.org, Hotnews.ro, Cinemagia.ro, HBOClub.ro, Metropotam.ro, Port.ro, Cinefan.ro, Acasă.ro, Stiletto.ro, Pratech TV